ЕТИЧКИ КОДЕКС ФУНКЦИОНЕРА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Published On: 21/09/2022

Данас је у Скупштини Града Ниша, у организацији Сталне конференције градова и општина, одржан Регионални скуп о Етичком кодексу функционера локалне самоуправе, на којем је представљен овај документ, као и Водич за примену етичког кодекса, а у најави су и обуке за функционере у вези са овом темом.
Скуп је отворио председник Скупштине Града Ниша др Бобан Џунић који је истакао да је Етички кодекс тема којој се оправдано придаје велики значај, јер етика и интегритет јесу у тесној вези са владавином права и функционисањем локалних самоуправа у пуном капацитету.

Председник је подсетио да је Скупштина Града Ниша 2008. године усвојила Етички кодекс понашања функционера локалне самоуправе, а данас је пред нама нови документ, допуњен и унапређен с обзиром на промене у овој области.  Дакле, постоји континуитет и постоји спремност да се на ваљани начин истакну стандарди неопходни за квалитетно остваривање јавних функција.
Стална конференције градова и општина осмислила је и спроводи низ активности којима ће градовима и општинама у помоћи у усвајању и примени етичких начела, а овакви скупови су прилика да се свим локалним јединицама упути позив на усвајање овог важног документа.