Е-парламент

Нови софтвер за већу ефикасност и транспарентност рада парламентараца.

Развој нових технологија и бржа комуникација све више утичу и на рад јавних институција. Изазов за парламент у савременом окружењу није само да прати тај развој, већ и да буде отворен за веће учешће грађана у свом раду Скупштина Града Ниша прва је у Србији која ће користити верзију софтвера за е-парламент прилагођену раду нишких парламентараца.

Парламент, као једна од најзначајнијих институција у демократском друштву, постоји да би служио грађанима, зато је важно информације о раду посланика буду доступне. Е-парламент гарантује транспарентност и одговорност рада парламената. Овај софтвер обезбеђује емитовање видео и аудио записа и омогућава једноставну претрагу документације о раду парламента, како би она била лакше доступна грађанима и медијима. Осим тога, захваљујући електронском гласању, које спречава злоупотребе, одржавање седница одбора и пленарних заседања постаје ефикасније.

Такође, нестајањем потребе да се документација са заседања штампа и доставља сваком одборнику појединачно, остварују се значајне уштеде. Процењено је да ће Град Ниш, на овај начин уштедети 2-4 милиона динара, за годину дана.

Уз помоћ Владе Швајцарске, тим УНДП-а пружио је правну подршку у прилагођавању Пословника о раду Скупштине Града Ниша употреби е-парламента, Укупна вредност донације, која осим 78 таблета вредних 11 000 долара укључује и прилагођени софтвер, процењена је на 150 000 долара.

Скупштина Града Ниша показала је посвећеност и активан приступ у спровођењу пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“, а сарадња са Програмом за развој Уједињених нација (UNDP) је од самог почетка конструктивна и на високом нивоу. Искуства и знања са којима смо се до сада срели у оквиру овог пројекта, вишеструко су значајна за побољшање читавог процеса рада нашег локалног парламента. Захваљујући овој сарадњи, између осталог, континуирано унапређујемо одговорност, ефикасност и транспарентност у нашем раду. Пракса добрих односа са јавношћу, са медијима и грађанима, континуирано је унапређивана, рад нишког парламента је транспарентан, а грађани правовремено и тачно информисани о свему.

Овај пројекат у својој основи садржи све постулате којих ће се Скупштина Града Ниша у овом мандату у потпуности управљати: јачање транспарентности и побољшање ефикасности уз смањење трошкова. Пројекат ће у пуном капацитету заживети када Скупштина Града своје седнице крене да одржава у својој сали, што је условљено током епидемије и тек тада ћемо видети његове праве бенефите.

Скупштина Града Ниша спремна је да и у будуће посвећено сарађујемо на сличним пројектима који промовишу добро управљање, који ће доприносити изградњи делотворних, одговорних и транспарентних институција, пројектима који ће осигурати одговорно и репрезентативно доношење одлука на свим нивоима.

Посета швајцарске делегације