Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

12/11/2021

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na Vojničkom groblju u Nišu, spomen-kosturnici u srpskom delu groblja i na spomen-obeležju gde su sahranjeni britanski vojnici, 11. novembra 2021.godine održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti žrtvama rata.

Parastos poginulim vojnicima i žrtvama rata služili su sveštenici Niške eparhije. Počast žrtvama velikog rata odali su predstavnici Grada, gradskih opština, Vojske Srbije, policije, udruženja boraca i potomaka ratnika, Kola srpskih sestara, izviđači.
U ime Grada Niša venac su položili predsednik Skupštine dr Boban Džunić i zamenica gradonačelnice Dušica Davidović. „Obeležavanjem godišnjice na dan potpisivanja primirja iskazujemo najdublje poštovanje vojnim i civilnim žrtvama koji su izgubili život za mir i slobodu“, istakao je predsednik Niškog parlamenta.
U spomen-kompleksu Vojničkom groblju na Delijskom visu, sahranjeno je dve ipo hiljade srpskih vojnika koji su dali živote za slobodu naroda.
Nakon odavanja počasti srpskim vojnicima, delegacija Grada kao i predstavnici drugih organizacija i udruženja, položili su vence i na engleskom vojnom groblju. Vojno groblje Britanskog komonvelta, nastalo je 1915.godine. Povodom postavljanja spomen-krsta, 12.maja 1929.godine, groblje je osvetio tadašnji vladika niški gospodin Dositej. Englesko groblje se prostire na oko 300 kvadratnih metara i ograđeno je kamenom ogradom. Pod zaštitu zakona stavljeno je 1983. godine. Projektant groblja bio je arhitekta Robert Lorimer.
Kompleks Vojničkog groblja na Delijskom visu je pod zaštitom od 1989.godine a projektom daljeg uređenja prostora je predviđeno da se kosturnica preuredi u memorijalni kompleks.
Srbija je u Velikom ratu izgubila milion i sedam stotina pedeset hiljada građana, a u svetu je stradalo preko 50 miliona ljudi. Dan primirja u Prvom svetskom ratu i kapitulacija Nemačke – 11.novembar, obeležava se u svim zemljama potpisnicama mira, u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine, a u Srbiji se od 2012. obeležava nizom manifestacija kao državni praznik. (fotografije Dragan Vidojković)

„Na Starom Vojničkom groblju u Nišu, služen je parastos i odata pošta stradalim srpskim vojnicima“, 11.11.2021.

Zadnje dodato na sajtu