Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Published On: 12/11/2021

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, на Војничком гробљу у Нишу, спомен-костурници у српском делу гробља и на спомен-обележју где су сахрањени британски војници, 11. новембра 2021.године одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти жртвама рата.

Парастос погинулим војницима и жртвама рата служили су свештеници Нишке eпархије. Почаст жртвама великог рата одали су представници Града, градских општина, Војске Србије, полиције, удружења бораца и потомака ратника, Кола српских сестара, извиђачи.
У име Града Ниша венац су положили председник Скупштине др Бобан Џунић и заменица градоначелнице Душица Давидовић. „Обележавањем годишњице на дан потписивања примирја исказујемо најдубље поштовање војним и цивилним жртвама који су изгубили живот за мир и слободу“, истакао је председник Нишког парламента.
У спомен-комплексу Војничком гробљу на Делијском вису, сахрањено је две ипо хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа.
Након одавања почасти српским војницима, делегација Града као и представници других организација и удружења, положили су венце и на енглеском војном гробљу. Војно гробље Британског комонвелта, настало је 1915.године. Поводом постављања спомен-крста, 12.маја 1929.године, гробље је осветио тадашњи владика нишки господин Доситеј. Енглеско гробље се простире на око 300 квадратних метара и ограђено је каменом оградом. Под заштиту закона стављено је 1983. године. Пројектант гробља био је архитекта Роберт Лоример.
Комплекс Војничког гробља на Делијском вису је под заштитом од 1989.године а пројектом даљег уређења простора је предвиђено да се костурница преуреди у меморијални комплекс.
Србија је у Великом рату изгубила милион и седам стотина педесет хиљада грађана, а у свету је страдало преко 50 милиона људи. Дан примирја у Првом светском рату и капитулација Немачке – 11.новембар, обележава се у свим земљама потписницама мира, у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године, а у Србији се од 2012. обележава низом манифестација као државни празник. (фотографије Драган Видојковић)

„Na Starom Vojničkom groblju u Nišu, služen je parastos i odata pošta stradalim srpskim vojnicima“, 11.11.2021.