Obeležen Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Published On: 14/10/2021

Povodom 77-godišnjice od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, u centru grada, položeni su venci.

Vence je položila delegacija Grada Niša – predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić, gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski i član Gradskog veća Nenad Stanković, kao i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Saveza boraca, Nišavskog upravnog okruga, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, Saveza izviđača i druga udruženja.

Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić i zamenica gradonačelnice Grada Niša Dušica Davidović položili su vence u Spomen-parku Bubanj, koji pored Logora na Crvenom krstu svedoči o tome koliku je cenu Niš platio za slobodu.

Borbe za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana „Niška operacija“ počela je 8.oktobra 1944. u osam časova. Grad Niš je oslobođen 14. oktobra 1944.godine kada je 22. divizija Narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i napala nemačke trupe.