Обележен Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату

Published On: 14/10/2021

Поводом 77-годишњице од ослобођења Ниша у Другом светском рату, на Споменик ослободиоцима на Тргу краља Милана, у центру града, положени су венци.

Венце је положила делегацијa Града Ниша – председник Скупштине Града Ниша др Бобан Џунић, градоначелница Града Ниша Драгана Сотировски и члан Градског већа Ненад Станковић, као и представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Савеза бораца, Нишавског управног округа, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Српско-руског хуманитарног центра, Савеза извиђача и друга удружења.

Председник Скупштине Града Ниша др Бобан Џунић и заменица градоначелнице Града Ниша Душица Давидовић положили су венце у Спомен-парку Бубaњ, који поред Логора на Црвеном крсту сведочи о томе колику је цену Ниш платио за слободу.

Борбе за ослобођење Ниша у Другом светском рату, такозвана „Нишка операција“ почела је 8.октобра 1944. у осам часова. Град Ниш је ослобођен 14. октобра 1944.године када је 22. дивизија Народно-ослободилачког покрета ушла у град и напала немачке трупе.