Poznati laureati priznanja grada niša „11.Januar“

Published On: 30/12/2021

Komisija za nagrade Grada Niša, na sednici održanoj 29.decembra, donela je odluku o dobitnicima Nagrade „11.januar“ za 2021. godinu.
U konkurenciji kolektiva, Nagrada „11. januar“ dodeljena je Kolektivu 63. padobranske brigade Vojske Srbije, Klubu privrednika Naisus i Centru za socijalni rad „Sveti Sava“ Niš. U konkurenciji pojedinaca dobitnici ovog prestižnog priznanja su Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije i dr Milan Lazarević, lekar Klinike za kardiovaskularne bolesti.
Komisiju, koju je imenovala Skupština Grada Niša, čine: predsednik Skupštine Grada dr Boban Džunić (predsednik Komisije), gradonačelnica Dragana Sotirovski, predstavnik Univerziteta, prof.dr Vlastimir Nikolić, predstavnik Eparhije niške protojerej-stavrofor Branislav Cincarević i predstavnik Vojske Srbije major Miloš Dimitrijević.
Za Nagradu „11. januar“, ove godine komisiji su dostavljena 23 predloga – 6 za kolektive i 17 za pojedince. Nagrada se sastoji od diplome, statuete Oslobodiocima Grada Niša i novčanog iznosa i biće uručena na svečanoj sednici Skupštine Grada, 11. januara 2022. godine u Svetsavskom domu, na Dan oslobođenja Niša od Turaka.

„Dr Milan Lazarević jedini je specijalista transfuzijske medicine u Kliničkom centru Niš koji je formirao prvo i za sada jedino odeljenje ekstrakorporalnu cirkulaciju i hemostazu van Beograda. Na taj način građanima Niša, ali i svim bolesnicima sa juga Srbije omogućene su nove i komplikovane procedure. Dragana Stojkovića Piksija, bivši fudbaler FK „Radnički“ u Nišu odigrao je veliki broj utakmica za Niš. Danas je selektor fudbalske selekcije Srbije koja je kao prvoplasirana, prošla kroz kvalifikacije za svetsko prvenstvo. „Klub privrednika Naisus Niš sastavljen je od 30-ak kompanija koje rade više od tri decenije i zapošljavaju oko 3.000 radnika. Ostvaraju prihod veći od 220 miliona evra od čega korist ima celokupna društvena zajednica. Klub privrednika postoji već sedam godina. Uradio je mnogo na promociji društvene odgovornosti i u najtežim trenucima pandemije pomogao je Gradu i gradskim institucijama. 63. padobranska brigada Vojske Srbije je elitna jedinica prepoznatljiva kao obeležje Grada Niša. Jedinica je namenjenja za izvršavanje specijalnih, izviđačkih i diverzantskih zadataka i operacija, kao i za borbeno traganje i spasavanje duboko iznad neprijateljskih linija. Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ ove godine obeležava 60 godina rada i kao najveći centar u Srbiji uspešno traje i prilagođava svoje usluge potrebama korisnika kroz uvođenje brojnih novina u radu“, istakao je na konferenciji za novinare dr Boban Džunić.

Jedan od predloga, u konkureciji kolektiva, po rečima dr Bobana Džunića bila je i Banka dobročinstva koju je predložila humanitarka Marina Adamović. Marina se od 2012. godine bavi humanitarnim radom i prikupljena sredstva uplaćuje za lečenje bolesne dece putem Fondacije „Budi human“. „Kao predsednik Skupuštine Grada iniciraću na sledećoj sednici da se svi odbornici dobrovoljno odreknu svojih paušala, kao što sam to inicirao u prethodnom mandatu kada smo prikupili značajna sredstva i uplatili u Fond dobročinstva“, istakao je dr Džunić.