Сарадња Локалних Парламената Кошица и Ниша

Published On: 10/12/2021

Град Ниш и метрополу источне Словачке Кошице везује дугогодишње пријатељство утемељено Споразумом о сарадњи потписаним 2001. године. Тада су дефинисане области сарадње – култура, економија, туризам, заштита животне средине, спорт.
То је био повод да председник Скупштине Града Ниша др Бобан Џунић са почасном конзулком Словачке у Нишу, Стелом Јовановић посети Амбасаду Републике Словачке у Београду.
У разговору председника Скупштине Града Ниша др Бобана Џунића са изванредним и опуномоћени амбасадором Републике Словачке у Републици Србији др Федором Росохoм указано је на спремности да протeклу сарадњу унапредимо и проширимо на нове сегменте – кроз сарадњу локалних парламената.
„Ми смо већ отпочели разговоре о сарадњи парламената наше две земље па је логично да се то прошири и на локалне органе власти“, истакао је амбасадор др Федор Росохa.
„Са амбсадором др Федором Росохoм разговарали смо и о могућностима сарадње локалних парламената Кошица и Ниша“, каже председник нишког парламента.
Назначена је размена искустава и примера добре праксе, кроз студијске посете одборника, скупштинских радних тела, повезивања женских одборничких мрежа, дигитализацији рада парламента, унапређењу транпарентности и јавности у раду, унапређењу учешћа грађана у раду и отворености за грађанске иницијативе, партнерским пројектима и грант линије са циљем унапређења рада .
Упућен је позив амбасадору др Федору Росохи да посети Град Ниш.