КОНФЕРЕНЦИЈА О УНАПРЕЂЕЊУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Published On: 28/02/2023

Председник Скупштине Града Ниша др Бобан Џунић учествовао је данас на конференцији „Унапређење заштите животне средине на локалном нивоу кроз рад неформалних зелених одборничких група“, која је у Београду одржана у организацији Фондације БФПЕ за одговорно друштво и Канадског фонда за локалне иницијативе.
Говорећи у оквиру панела „Искуства неформалих посланичких и одборничких група у унапређењу зелених политика“, председник Скупштине Града Ниша др Бобан Џунић подсетио је на поруку председника Републике Србије Александра Вучића са Самита о климатским променама у Глазгову 2021. године : „Сви знамо шта су наши циљеви, који су за неке бајка, али да морамо да радимо на њима и будемо искрени једни према другима. Све зависи од примене ових планова у Србији. Вилијем Шекспир је рекао да треба писати за оне који слушају. Време је да слушамо, ако не будемо слушали неће остати ништа за нашу децу“.

Председник Скупштине Града Ниша је истакао да вођени визијом председника Републике Србије и надлежног министарства у доследном спровођењу Зелене агенде за Западни Балкан и рада на Стратегији заштите животне средине као кровном документу у овој области, формирање залених одборничких мрежа је више него оправдан корак у овим процесима. Такође је истакао да ће Скупштина Града Ниша бити поуздан партнер у напорима да питања заштите животне средине буду увек у фокусу, свесни чињенице да једино одговорним односом према овој теми можемо сачувати све ресурсе за генерације које долазе. Будућа Зелена одборничка мрежа Скупштине Града Ниша имаће за циљ да на добровољној и волонтерској основи, без обзира на страначку припадност, окупи одборнике око идеје о активном и одговорном приступу теми заштите животне средине и унапређења одрживог развоја.
У раду ове конференције учествовали су народни посланици, представници Министарства заштите животне средине, Канадске амбасаде, Сталне конференције градова и општина, као и представници локалних парламената више градова и општина из Србије.