Познати лауреати признања града ниша „11.Јануар“

Published On: 30/12/2021

Комисија за награде Града Ниша, на седници одржаној 29.децембра, донела је одлуку о добитницима Награде „11.јануар“ за 2021. годину.
У конкуренцији колектива, Награда „11. јануар“ додељена је Колективу 63. падобранске бригаде Војске Србије, Клубу привредника Наисус и Центру за социјални рад „Свети Сава“ Ниш. У конкуренцији појединаца добитници овог престижног признања су Драган Стојковић Пикси, селектор фудбалске репрезентације Србије и др Милан Лазаревић, лекар Клинике за кардиоваскуларне болести.
Комисију, коју је именовала Скупштина Града Ниша, чине: председник Скупштине Града др Бобан Џунић (председник Комисије), градоначелница Драгана Сотировски, представник Универзитета, проф.др Властимир Николић, представник Епархије нишке протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић и представник Војске Србије мајор Милош Димитријевић.
За Награду „11. јануар“, ове године комисији су достављена 23 предлога – 6 за колективе и 17 за појединце. Награда се састоји од дипломе, статуете Ослободиоцима Града Ниша и новчаног износа и биће уручена на свечаној седници Скупштине Града, 11. јануара 2022. године у Светсавском дому, на Дан ослобођења Ниша од Турака.

„Др Милан Лазаревић једини је специјалиста трансфузијске медицине у Клиничком центру Ниш који је формирао прво и за сада једино одељење екстракорпоралну циркулацију и хемостазу ван Београда. На тај начин грађанима Ниша, али и свим болесницима са југа Србије омогућене су нове и компликоване процедуре. Драгана Стојковића Пиксија, бивши фудбалер ФК „Раднички“ у Нишу одиграо је велики број утакмица за Ниш. Данас је селектор фудбалске селекције Србије која је као првопласирана, прошла кроз квалификације за светско првенство. „Клуб привредника Наисус Ниш састављен је од 30-ак компанија које раде више од три деценије и запошљавају око 3.000 радника. Остварају приход већи од 220 милиона евра од чега корист има целокупна друштвена заједница. Клуб привредника постоји већ седам година. Урадио је много на промоцији друштвене одговорности и у најтежим тренуцима пандемије помогао је Граду и градским институцијама. 63. падобранска бригада Војске Србије је елитна јединица препознатљива као обележје Града Ниша. Јединица је намењења за извршавање специјалних, извиђачких и диверзантских задатака и операција, као и за борбено трагање и спасавање дубоко изнад непријатељских линија. Центар за социјални рад „Свети Сава“ ове године обележава 60 година рада и као највећи центар у Србији успешно траје и прилагођава своје услуге потребама корисника кроз увођење бројних новина у раду“, истакао је на конференцији за новинаре др Бобан Џунић.

Један од предлога, у конкурецији колектива, по речима др Бобана Џунића била је и Банка доброчинства коју је предложила хуманитарка Марина Адамовић. Марина се од 2012. године бави хуманитарним радом и прикупљена средства уплаћује за лечење болесне деце путем Фондације „Буди хуман“. „Као председник Скупуштине Града иницираћу на следећој седници да се сви одборници добровољно одрекну својих паушала, као што сам то иницирао у претходном мандату када смо прикупили значајна средства и уплатили у Фонд доброчинства“, истакао је др Џунић.